Brzy jsme pochopili, že u jednoho ročníku festivalu nemůže zůstat. A proto se organizátoři sešli asi měsíc po ukončení prvního ročníku, aby začali připravovat další. Termín byl stanoven na 14. července 2012 v časovém rozmezí od 10–17 hodin.

Jelikož už byly úkoly rozděleny v loňském, vlastně již v předloňském roce, organizátoři to už měli o něco lehčí. Jana Vélová si vzala na starost hosta na besedu a jarmark, Šárka Bencová vystupující a Petr Hurt propagaci festivalu a zajištění financí.

Tentokrát přijaly pozvání folklorní soubory Jarošovci z Mělníka, Gaudeamus VŠE z Prahy, Šafrán z Jablonce nad Nisou, Čtyřlístek z Nového Strašecí, Mrákovská dudácká muzika z Mrákova, Hlubina z Ostravy, domácí soubory Furiant a Kominíček a Bana Kongo, fungující při konžském velvyslanectví v Praze. Jako speciální host byl pozván bubenický soubor TAM TAM BATUCADA z Prahy.

Na páteční předfestivalovou besedu potvrdil svou účast Ladislav Špaček, mistr etikety a bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla.

Pan Špaček převzal společně s Jaromírem Jermářem, senátorem za Mladoboleslavsko a Turnovsko, nad festivalem záštitu.

V pátek 13. 7. se tedy náměstí začalo připravovat na druhý ročník Pojizerského folklorního festivalu. Stavba podia, příprava hlediště a sálu radnice na večerní besedu.

V 19 hodin už byl skoro do posledního místa zaplněn sál Radnice, návštěvníci ochutnávali vína od Radka Zakonova a k poslechu hráli 3 hudebníci z České Lípy.

Celá beseda s Ladislavem Špačkem byla převážně o etiketě a dotazů bylo opravdu mnoho. Návštěvníci si mohli také zakoupit některou z knížek pana Špačka a nechat si ji případně podepsat.

Druhý den už bylo od brzkého rána na náměstí rušno. Z důvodu svatby na sále Radnice se soubory převlékaly na několika místech (muzeum, dům dětí a mládeže).

V 10 hodin byl seřazen krásný a pestrobarevný průvod, který vyšel od sokolovny směrem na Mírové náměstí. V čele šli opět členové Československé obce legionářské a Obce baráčnické se státní vlajkou. Na chodnících stálo několik diváků, tleskajících tanečníkům a muzikantům v průvodu. Mohli také spatřit místní hasiče, kteří si do průvodu oblékli rekonstruované historické uniformy.

Moderátor Jan Hejdrych vyzval na podium po příchodu celého průvodu na Mírové náměstí Janu Štěpánovou – starostku města, Petra Hurta – ředitele festivalu, Zdeňka Pšenicu – předsedu FoS ČR, Jaromíra Jermáře, který zde zastupoval Krajský úřad Středočeského kraje, a Ladislava Špačka, aby svými projevy zahájili festival.

Po proslovech přišel na podium legionář se státní vlajkou a předal ji řediteli festivalu. Poté byla vystřelena čestná salva členy Československé obce legionářské – Jednoty Mladá Boleslav, která odstartovala celý program.

Na podiu se postupně střídali jednotliví vystupující. Jana Vélová připravila opět skvělé složení prodejců, kteří dohromady utvořili moc pěkný jarmark.

Ve 12 hodin byli zástupci souborů přijati na městském úřadě starostkou města Janou Štěpánovou a ředitelem festivalu Petrem Hurtem.

V tento den bylo připraveno několik zpestření. První bylo projetí několika historických vozidel náměstím. Ke každému moderátor přečetl několik informací a ředitel festivalu předal každému řidiči Pamětní list festivalu. Ke konci této projížďky se spustil déšť, který naštěstí trval jen krátce a diváky neodradil. Naopak se poté vrátili k podiu, kde vystoupil bubenický soubor Tam Tam Batucada.

Dalším zpestřením v programu byla módní přehlídka krojů z některých částí Moravy, které si na sebe oblékli členové domácího souboru Furiant.

Poprvé byla také zařazena soutěž pro zástupce vystupujících souborů. Paní Dandová, která plete různé věci z orobince, který je spjat právě s Bakovem, udělala soutěžícím ukázku a poté už bylo vše na nich. Vítězem se stali zástupci FS Hlubina z Ostravy a obdrželi poukaz na nákup ve vinařství Hruška, které mělo na festivalovém jarmarku i svůj stánek.

A v neposlední řadě byli také diváci mile překvapeni vystoupením černošských tanečníků souboru BANA KONGO. Tetička Hlaváčová z Dobrovice jednomu z nich nabídla tradiční pochutinu – dobrovický řepánek  –  a on ji za to pozval do Afriky na steak z antilopy.

Během festivalu mohli všichni návštěvníci podpořit charitativní projekt Dobrý skutek, který měl na náměstí vlastní stánek a jejž zde také zastupoval pan Ladislav Špaček. Tomu během festivalu předal Petr Hurt na podiu šek na 17 000,- Kč a on ho předal rodičům, kteří mají 2 postižené chlapečky. Byla to velmi dojemná chvíle. Ve stánku Dobrého skutku se vybralo více než 6 000,- Kč a organizátoři poslali necelých 21 500,- Kč. Věříme tedy, že jsme rodině alespoň částečně pomohli.

Celý festival byl ukončen téměř v 18 hodin, kdy jsme přetáhli plánovaný program téměř o hodinu. Pořád se ještě organizátoři učí.

Na podiu se sešli zástupci jednotlivých vystupujících, jimž byl předán Pamětní list a květina. Ředitel festivalu a starostka města společně ukončili druhý ročník a konstatovali, že i ten se povedl.

Těšíme se na další.

fb-share-icon

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *