Další ročník festivalu, v pořadí již čtvrtý, se oproti předchozím trochu změnil. Z důvodu opravy komunikací jsme se společně s vedením města rozhodli, že tentokráte uspořádáme tento ročník festivalu za místní bakovskou sokolovnou.

Datum festivalu bylo stanoveno na sobotu 5. 7. 2014.

Jako obvykle se přípravy rozeběhly téměř ihned po skončení třetího ročníku. Opět standardní záležitosti. Oslovit účinkující na sobotní festival, zajistit zázemí a hosta na páteční besedu.

Tentokráte bylo problémem sehnat dostatečnou finanční částku, potřebnou k uskutečnění festivalu. Přece jen je to celkem náročné, plánovat takovouto akci s ročním předstihem a nemít ani korunu. Ale nakonec vše dobře dopadlo, financování festivalu se podařilo zajistit a my jsme mohli čtvrtý ročník uskutečnit.

V pátek se tradičně uskutečnila beseda s hostem v bakovském divadle, jímž byl tentokráte výborný herec a dabér pan Ota Jirák. Je to i v podstatě místní rodák, který bydlí nedaleko Bakova nad Jizerou. Jako hudební doprovod vystoupila lidová muzika folklorního souboru Beskyd ze Zubří. A opět nechyběl ani Radek Zakonov z vinotéky Hruška, který si pro nás připravil několik pěkných vzorků vín.

V sobotu se připravoval areál za sokolovnou již od brzkého rána. Účinkující měli své zázemí právě v sokolovně, kde se mohli převléknout. Nemohl chybět staročeský jarmark s mnoha pochutinami a řemesly.

Ve 12 hodin přivítali zástupce účinkujících a hostů na městském úřadě starostka města Jana Štěpánová a ředitel festivalu Petr Hurt.

Ve 13 hodin se na Mírovém náměstí pomalu seřadil průvod v čele s bratry legionáři z Jednoty Mladá Boleslav se státní vlajkou, za nimi hosté a organizátoři a poté již jednotlivé folklorní soubory. Společně všichni došli až do areálu za sokolovnou, kde byl slavnostně festival zahájen. O to se postarali na podiu starostka města Jana Štěpánová, předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica, radní Středočeského kraje Karel Horčička a ředitel festivalu Petr Hurt. Ten na závěr proslovů převzal od legionářů státní vlajku, kterou umístil do stojanu na podiu. Legionáři poté vypálili čestnou salvu a festival se rozeběhl dle programu. Moderátor Jan Hejdrych postupně zval na podium jednotlivé účinkující a diváci se mohli kochat krásnými tanci a muzikou v podání domácího dětského folklorního souboru Kominíček, Valašského souboru písní a tanců Beskyd ze Zubří, folklorního souboru Kohoutek z Chrudimi, folklorního souboru Rokytka z Rokycan, dětí z dětského klubu z Bílé Hlíny, taneční skupiny Shareefa z Mladé Boleslavi, tetiček mažoretek z Března a několikanásobných finalistů celostátní soutěže Zpěváček, Patrika a Hynka Hradeckých z Domažlic.

Jako doprovodný program byly pro návštěvníky připraveny dva špičkově vybavené hasičské vozy od HZS Škoda Auto a.s. z Mladé Boleslavi. A dle počtu diváků u těchto vozů byl o jejich techniku velký zájem.

V rámci festivalového programu proběhly dvě soutěže. První byla určena pro zástupce účinkujících v navlékání korálků, kde si vyzkoušeli svou zručnost. Vítěz získal poukaz na nákup u stánku vinotéky Hruška.

Druhá soutěž byla pro dětské návštěvníky. Ti mohli malovat své obrázky ve stánku pro děti, kde se o všechny skvěle starali manželé Chocholoušovi, kteří vymýšlí různé aktivity pro naše nejmenší návštěvníky již od prvního ročníku. Autoři třech nejlepších obrázků byli odměněni na podiu ředitelem festivalu a starostkou města.

Na závěr festivalu byli pozváni zástupci všech účinkujících na podium, kde se jim dostalo poděkování od Lenky Koucké, tajemnice Městského úřadu Bakov nad Jizerou, a ředitele festivalu Petra Hurta v podobě pamětního listu a květiny. Malé překvapení si připravil Petr Hurt pro moderátora, když ho požádal přímo na podiu, zdali by zazpíval kousek z nějaké písničky od Karla Gotta, jehož má Honza Hejdrych rád. A kupodivu, ač měl zprvu námitky, nakonec svolil.

Organizátoři se po celý den strachovali, zdali se nezkazí počasí. Předpovědi tak také naznačovaly. Ale z ničeho nic mraky zmizely z displeje telefonu, na kterém jsme netrpělivě sledovali předpověď počasí, a vše bylo zažehnáno. Snad nás má pán Bůh rád.  

Tentokráte si připravili organizátoři, dle vzoru z jiných festivalů, pofestivalovou after-party. Bohužel se zúčastnili pouze členové folklorního souboru Rokytka. Ale i tak byla dobrá nálada. Pan ředitel obdržel jako poděkování dort, který měl při jeho zakrojení bouchnout. Naštěstí se tak nestalo a pan ředitel zůstal čistý.

Celý den se zakončil nočním koupáním ve volnočasovém areálu, kde členové souboru Rokytka spali.

Příští rok máme opět na čem stavět a už se na něj těšíme.

fb-share-icon

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *