Gastronomii a staročeský jarmark máme celkem vyřešený. Účinkující se snažíme také zvát z různých koutů naší země. A tak opět na podzim roku 2016 přemýšlíme, čím bychom náš další ročník festivalu obohatili. S tím souvisí i tipy na hosta pro páteční besedu.

Postupně se rozeběhly všechny přípravy a my se pomalými krůčky blížili k datu konání festivalu. Na začátku června jsme dali lístky na páteční besedu do předprodeje v cukrárně U Pavoučka a trhli jsme rekord. Během hodiny a půl bylo vyprodáno. Skvělé. Letos jsme totiž navýšili kapacitu sálu na maximum, 200 míst.

30. června připadl na pátek, kdy jsme se někteří organizátoři sešli na náměstí a začali již tradičně připravovat sál se stolovou úpravou, na náměstí nám technická četa města postavila 2 party stany a připravovali jsme také dary na městském úřadě. Přebrání klíčů od chatek, kde budou ubytováni někteří účinkující ve volnočasovém areálu … Spousta drobných, ale potřebných prací. Odpoledne opět jako loni Petr a Mirek objeli okolní obce a vyhlásili pomocí megafonu informaci o konání festivalu.

V půl 7 večer již vítá ředitel festivalu Petr Hurt milého hosta na besedu, kterým je známý režisér a bavič pan Zdeněk Troška. Hudební doprovod zajistila skvělá Lidová muzika z Chrástu. A o víno, jako v minulých ročnících se postaral Radek Zakonov z vinotéky Hruška. Asi vám nemusím popisovat tu úžasnou atmosféru plnou smíchu a potlesku. Pan Troška prostě nezklamal a byl úžasný.

V sobotu 1. července 2017 dopoledne se schází celá parta organizátorů, aby postupně doladila všechny potřebné věci. Novinkou je vyzdobená Žižkova ulice, kdy na každém sloupu visí krásný věnec se stuhami od Blanky Bajerové. Připevnění zajistil šéf festivalové technické čety Mirek Činka.

Petr Hurt před 11 hodinou přivítal na náměstí ministryni školství Kateřinu Valachovou, kterou představil festivalovému týmu, dali si všichni společně na kuráž panáčka slivovice a hurá na městský úřad. Zde čekaly na paní ministryni ředitelky místní základní školy a školky a pan starosta, jež měli možnost si s paní ministryní pohovořit o školství v Bakově nad Jizerou.

Ve 12 hodin už ale sedí jak paní ministryně, tak zástupci účinkujících v obřadní síni, kde je přivítá ředitel festivalu Petr Hurt a starosta města Radim Šimáně. Milými hosty jsou dále Zdeněk Troška a zástupce Středočeského kraje, náměstek hejtmanky pan Daniel Marek.

Před 13 hodinou se všichni účinkující odebrali do Komenského sadů, kde uctili památku padlých vojáků v obou světových válkách. Na tento den připadlo 100. výročí bitvy u Zborova, což u pomníku připomněli členové Československé obce legionářské z jednoty Mladá Boleslav.  

Po čestné salvě jsme slavnostním průvodem plným tance a zpěvu došli až na Mírové náměstí, kde začalo pršet. Naštěstí jsme měli připravené stany a déšť trval jen krátce. Moderátor pozval na podium Zdeňka Trošku, Kateřinu Valachovu, Radima Šimáně a Petra Hurta. Každý řekl pár slov ke slavnostnímu zahájení 7. ročníku Pojizerského folklorního festivalu a poté byli rovnou přizváni k milé události. Proběhl křest knihy Jaroslava Beneše, jednoho z členů obce legionářské „Z mého četnického života, vzpomínky štábního strážmistra Břetislava Bečky“. Všichni kmotři dostali jeden výtisk přímo od autora, který knihu také osobně na podiu představil. Poté přišla ještě jedna úsměvná záležitost, kdy na podium přišly děti z divadelního kroužku z Kláštera Hradiště nad Jizerou pod vedením paní Pecinové a panu Troškovi postupně darovaly dárky jako postavy a s ukázkami jeho pohádky Princezna ze mlejna.

Mezi tím paní Valachová navštívila místní muzeum a na náměstí se pomalu rozeběhl program. Začalo se tancem Česká beseda, který zatančili soubory Pozdní sběr a Kominíček a baráčníci z Kláštera Hradiště nad Jizerou.

Dále mohli diváci vidět kromě již zmíněných folklorních souborů Kominíček a Pozdní sběr ještě Mateník z Prahy, Rozmarýn a Old Star Rozmarýn z Uherského Brodu, dětský pěvecký sbor Krákorky ze základní školy v Bakově nad Jizerou, Lidovou muziku z Chrástu a folklorní soubor Hanáci z Prahy.

Opět byla během dne připravena souborová soutěž ve zdobení perníkového srdce, děti měly možnost soutěžit v malování obrázků, z nichž první 3 byly odměněny, dobré občerstvení připravila jako již poněkolikáté paní Krejbichová z Dobrovice a návštěvníci měli možnost vidět znovu krásný staročeský jarmark.

Večer po ukončení festivalu jsme znovu neformálně zakončili dobrou práci a pěkný den a pomalu se budeme těšit na příští rok.

fb-share-icon

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *