Bakov nad Jizerou, organizátoři a všichni příznivci Pojizerského folklorního festivalu se po dvou letech odkladů konečně dočkali toho jubilejního 10. ročníku. Více než 500 návštěvníků, kteří se měnili v průběhu festivalu, 80 účinkujících a krásný staročeský jarmark, plný dobrot a ukázek leckdy už zapomenutých lidových řemesel. Tak to vypadalo na Mírovém náměstí 2. července 2022. Festival byl tradičně pořádán spolkem POJIZERSKÝ FOLKLOR a městem Bakov nad Jizerou.

Letos proběhl jubilejní 10. ročník Pojizerského folklorního festivalu

Ve 12 hodin proběhlo slavnostní přijetí na místním městském úřadě starostou města Radimem
Šimáněm a ředitelem festivalu Petrem Hurtem. Sešli se zde zástupci účinkujících, hasičů, městské policie, obce legionářské a zástupce Středočeského kraje. Účinkující byli oficiálně přivítáni v Bakově nad Jizerou a všem zúčastněným byl předán malý dar k jubilejnímu 10. ročníku. Ve 13 hodin celý program zahájil pietní akt v Komenského sadech, kde všichni účinkující společně s členy Československé obce legionářské vzpomněli na padlé vojáky z obou světových válek. Slavnostním průvodem vyzdobenou Žižkovou ulicí, do něhož se zapojili všichni členové vystupujících souborů v čele s členy Československé obce legionářské a místních hasičů v dobových uniformách, došli až na Mírové náměstí, kde byl slavnostně zahájen celý festival starostou města Radimem Šimáněm, Petrem Hurtem, ředitelem tohoto festivalu, a Ondřejem Lochmanem, který zde zastupoval Středočeský kraj.

Slavnostní průvod Žižkovou ulicí na Mírové náměstí

Na scéně pod širým nebem mohli příchozí po celý den spatřit sérii tanečních a hudebních vystoupení. Vystoupil zde folklorní soubory Gaudeamus VŠE z Prahy, Bejvávalo z Prahy a dětský soubor Vonička z Prahy. Od 17 hodin měli možnost diváci vyslechnout krásné skladby od cimbálové muziky Dušana Kotlára z Liberce. Na závěr vystoupil jediný profesionální soubor v České republice, Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna.

Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna

Během festivalu mohli návštěvníci i účinkující navštívit místní Muzeum Bakovska se stálými
expozicemi. Na staročeském jarmarku bylo k vidění několik řemesel a rukodělných výrobků. Dále bylo možné obdržet dárek v podobě festivalových propagačních předmětů za dobrovolné vstupné či poslat festivalový pohled. Tradičně byl připraven dětský stánek, kde děti malovaly obrázky, z nichž 3 nejlepší byly odměněny na podiu. A v neposlední řadě zde byl připraven fotokoutek s různými vtipnými doplňky k fotografii. Po celý den se o bezpečnost všech starali zástupci Červeného kříže.

Staročeský jarmark doprovázející festival

V rámci programu proběhla soutěž pro zástupce účinkujících, kteří soutěžili ve zdobení perníčků.
Na závěr festivalu odměnil ředitel Petr Hurt zástupce účinkujících a všechny své týmové kolegy.
Novinkou byla cena diváků o nejlepší účinkující. Krásný džbán ze Zvířetic vyhrál FS Gaudeamus VŠE.

FS Gaudeamus VŠE vyhrál cenu diváků

Festival finančně podpořil Středočeský kraj, VaK Mladá Boleslav a mnoho dalších sponzorů, kteří byli uvedeni v propagačních materiálech a na světelné obrazovce vedle podia po celou dobu trvání festivalu. Hlavními mediálními partnery byly Signál rádio a regionální televize 1. Boleslavská.
Děkujeme všem za pomoc a podporu a již nyní se těšíme na další ročník, kterým načneme další
dekádu.

Organizátorský tým festivalu
fb-share-icon

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *